czwartek, 31 marca 2016

Torcik rumowy

Torcik rumowy
Torcik rumowy

Składniki:
5 jajek
25 dkg mąki
5 dkg mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 białka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 słioczek dżemu malinowego
dekoracyja posypka

Wykonanie:
masło ucieramy z 1/2 cukru dodajemy po 1 żółtku
dolewamy rum dodajemy przesiane obie mąki kakao
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę
ciasto dokładnie mieszamy z ubitą pianą
dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Krem
cukier zalewamy 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny
gotujemy na małym ogniu na gęsty syrop
białka ubijamy na sztywno nad garnkiem z wodą
dolewamy syrop ubijamy aż będzie lśniący krem
zdejmujemy miskę z nad pary
ubijamy krem do całkowitego ostudzenia
zimny biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
wierzch dekorujemy kremem posypujemy posypką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz