Ciasto drożdżowe z jagodami
Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka cukier
5 dkg masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
40 dkg jagód
szczypta soli
Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
z 2 łyżek mąki cukru mleka drożdży mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
dodajemy stopione masło ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
na ciasto dajemy jagody posypkę
pieczemy w 180 st około 40 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz