piątek, 1 kwietnia 2016

Tort z czereśniami

Tort z czereśniamiTort z czereśniami

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 łyżeczki żelatyny
1/2 kg czereśni
10 dkg cukru
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesianą z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą
część zostawiamy do dekoracji pozostałe
kroimy na pół zagotowujemy z 1 łyżką wody i cukrem strudzimy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem i waniliowym
dodajemy płynną żelatynę delikatnie mieszamy
odkładamy 2 szklanki śmietany do dekoracji
upieczony biszkopt kroimy nasączamy ponczem
krążki smarujemy masą śmietankowkowo-czereśniową
tort składamy dekorujemy ubitą śmietaną i czereśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz