Ciasto serowo śmietankowe na biszkoptach
Składniki:
1/2 opakowania biszkoptów
30 dkg sera białego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
Poncz
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
[lub alkoholu]
Wykonanie:
galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
wrzącej wody mieszamy do rozpuszczenia
tortownicę wykładamy folią spożywczą
na foli układamy biszkopty nasączone ponczem
mielony ser ucieramy z cukrem i mlekiem
żelatynę dajemy do 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
rozpuszczoną żelatynę mieszamy z masą serową
na biszkopty wykładamy masę serową tężejącą galaretkę
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin dekorujemy
Ciasto bez pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz