Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka cukier
5 dkg masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 kg rabarbaru
szczypta soli
Posypka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
Wykonanie:
z 2 łyżek mąki cukru mleka drożdży mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka
wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą kulę
dodajemy stopione masło ciasto wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
opłukany i obrany rabarbar kroimy w kostkę
na cieście układamy rabarbar dajemy posypkę
[składniki posypki łączymy ]
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz