Ciasto czekoladowe Tiramisu
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 kg serka mascarpone
biszkopty podłużne
1/2 litra śmietany kremówki
1/ 2 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki kakao
1.5 szklanki kawy
1/2 szklanki alkoholu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę kakao z proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
serki rozpuszczoną żelatynę masę serową mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę serową dajemy
podłużne biszkopty nasączone kawą z alkoholem
następnie masę serową przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz