Ciasto pani Walewska
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 dżem z czarnej porzeczki
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
15 dkg płatków migdałowych
Krem
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem mieszamy z masłem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
pianę ubijamy z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem wykładamy 1/2 piany z białek
posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 25 minut w 180 st
[ robimy osobno dwa placki]
Krem
odlewamy 1/2 szklanki zimnego mleka pozostałe gotujemy
mieszamy budyń z mąka dolewamy do gotującego mleka
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
upieczone zimne placki smarujemy kremem składamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz