piątek, 8 kwietnia 2016

Babka nadziewana

Babka nadziewanaBabka nadziewana

Składniki:
40 dkg mąki
1 budyń o smaku waniliowym
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka

Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
10 dkg maliny

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem
na puszystą masę dodajemy po 1 jajku nadal ucieramy
przesiewamy mąkę z budyniem proszkiem do pieczenia
do masy jajecznej dodajemy mąkę dolewamy mleko
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy
wysmarowanej masłem pieczemy w 180 st około 50 minut
Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy
tężejącą galaretkę maliny masę mieszamy
z zimnej  babki odcinamy1/3 spodu wydrążamy środek babki
do wydrążonego środka dajemy masę śmietankowo z malinową
babkę przykrywamy odciętą częścią dajemy do lodówki na 4 godzimy
po tym czasie babkę odwracamy posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz