![Sernik wiedeński Sernik wiedeński](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuZqRTdufBXz_cJgsd9ZRBBbFFVHb7JsQhIat-21VUtMsOiN5fM7HSQAsgVSRuAc02CuR7X_HlDFn7Rv9GfwjAUq0rz4UNwxthwRNYGn9AyI0UXo7P4RbaMxqZZ1VaQB9GnWeIpcevrQ0/s1600/sernikwiedenski.jpg)
Sernik wiedeński
Składniki:
1 kg sera białego
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka masła
4 łyżki kaszy manny
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 dkg rodzynek
2 opakowania herbatników
3 łyżki słupków migdałowych
Wykonanie:
mielony ser łączymy z utartymi żółtkami
białka ubijmy z cukrem na sztywno
do masy serowej dodajemy kaszę mannę
rodzynki stopione masło pianę z białek masę mieszamy
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
na papier dajemy herbatniki na herbatniki wykładamy masę serową
wierzch sernika smarujemy rozkłóconym jajkiem
posypujemy słupkami migdałowymi pieczemy 1 godzinę w 200 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz