poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ciasto makowe z gruszkami

Ciasto makowe z gruszkamiCiasto makowe z gruszkami

Składniki:
30 dkg maku mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soda
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
6 gruszek
Krem
1/2 litr śmietany
3 łyżeczki żelatyny
1 serek [150 ml]
3 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Wykonanie:
masło ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jednym żółtku mielony mak
miód mąkę ziemniaczaną sodę cynamon kawę
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy do ciasta
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 45 minut
umyte obrane gruszki kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne
gotujemy w wodzie z cukrem 10 minut studzimy
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy serek mleko w proszku
rozpuszczoną żelatynę delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną
galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach wody studzimy
na ciasto makowe dajemy masę gruszki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz