niedziela, 3 kwietnia 2016
Ciasto makowe z ananasem i galaretką
Ciasto makowe z ananasem i galaretką
Składniki:
30 dkg maku mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
Masa
1/2 litr śmietany
3 łyżeczki żelatyny
3 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku
1 puszka ananasa
Wykonanie:
masło ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jednym żółtku mielony mak miód
mąkę ziemniaczaną sodę cynamon kawę
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
do ciasta dajemy białka delikatnie mieszamy
ciasto przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mleko w proszku rozpuszczoną żelatynę
masę delikatnie mieszamy
3 galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
na ciasto makowe dajemy masę krążki ananasa
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz