Piernik świąteczny
Składniki:
1/2 kg mąki żytniej
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg miodu
4 jajka
25 dkg cukru
1 kostka masła
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
1 czekolada
bakalie: orzechy migdały żurawina
Wykonanie:
masło miód podgrzewamy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
obie mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia
łączymy ostudzony miód mąki kakao utarte jajka bakalie
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na 2 blaszki keksowe
wyłożone papierem do pieczenia pieczemy 1 godzinę w 180 st
piernik polewamy rozpuszczoną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz