Ciasto kokosek
Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
20 dkg kokosu
1 szklanka mleka
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie biszkoptów
2 galaretki wiśniowe
1 czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
kakao i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Masa
kokos zalewamy wrzącym mlekiem
gotujemy aż powstanie gęsta papka
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
zimną papkę kokosową ucieramy na puszysty krem
wykładamy krem na ciasto dajemy do lodówki
galaretki zalewamy wrząca wodą
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
na schłodzone ciasto dajemy tężejącą galaretkę
na galaretce układamy biszkopty
posmarowane rozpuszczoną czekoladą
[czekoladę łamiemy na kawałki
dajemy 2 łyżki śmietanki podrzewamy]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz