piątek, 1 kwietnia 2016

Rogaliki z sezamem

Rogaliki z kwaśną śmietaną i sezamemRogaliki z sezamem

Skladnik:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
4 łyżki mleka
2 jajka
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
odrobina soli
4 łyżki sezamu

Wykonanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem łyżką cukru
robimy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn śmietanę
utarte jajka z cukrem stopione masło
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
dajemy w ciepłe miejsce na godzinę
ciasto wałkujemy kroimy w trójkąty zwijamy rogaliki
smarujemy mlekiem posypujemy sezamem
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz