Ciasto czekoladowe z kremem "Usta Adama"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczeki proszku do pieczenia
Krem:
1 kostka masła
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
marmolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy mąki
wlewamy do mleka gotujemy 3 minuty mieszamy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
układamy biszkopty posmarowane marmoladą
przykrywamy biszkoptem smarujemy kremem
posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz