piątek, 1 kwietnia 2016

Ciasto "WZK" ze śmietaną

Ciasto "WZK" ze śmietanąCiasto "WZK" ze śmietaną

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczeki proszku do pieczenia
Śmietana
1 litr śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 dżem
2 czekolady

Wykonanie:
jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem cukrem waniliowym
dodajemy rozpuszczoną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
dajemy śmietanę przykrywamy biszkoptem
polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
[czekoladę łamiemy na kawałki
dodajemy 3 łyżki śmietany podgrzewamy]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz