Ciast czekoladowe z wkładką orzechową
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki cacao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
25 dkg orzechów mielonych
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
Masa
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
1 kostka masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu
1 czekolada
1 puszka masa kajmakowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Wkładka orzechowa
orzechy mielone podgrzewamy
z masłem i cukrem chwilę gotujemy
Masa
budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
masło ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dodajemy alkohol rozpuszczoną czekoladę mieszamy
zimny biszkopt kroimy na 2 części smarujemy kremem
dajemy podsmażone orzechy smarujemy masą kajmakową
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz