Ciasto z masą chałwową
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
20 dkg chałwy
2 łyżki cukru
1 budyń
1/2 litra mleka
1/2 kieliszka alkoholu
1.5 kostki masła
5 dkg bez
4 łyżki sezamu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 190 st około 40 minut
Masa
gotujemy budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dajemy pokruszoną chałwę dolewamy alkohol
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem układamy bezy
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy sezamem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz