Babka drożdżowa
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dkg masła
4 żółtka
6 dkg drożdży
10 dkg rodzynek
[ można zalać rumem]
1 cukier waniliowy odrobina soli
3/4 szklanki mleka
Wykonanie:
z drożdży 1 łyżki cukru mąki mleka robimy rozczyn
zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn z drożdży
bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką wykładamy ciasto
pieczemy w 180 st około 1 godziny
upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz