Babka drożdżowa parzona
Składniki:
1/2 kg mąki
6 żółtek
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 dkg rodzynek
Wykonanie:
gotujemy 1 szklankę mleka zalewamy 15 dkg mąki dokładnie mieszamy
do zimnej masy dodajemy 2 łyżki cukru drożdże mieszamy
zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut
do mąki dodajemy rozczyn drożdży utarte żółtka
ciasto wyrabiamy starannie na gładkie i lśniące
na koniec dodajemy rodzynki i stopione masło
ciasto mieszamy zostawiamy do wyrośnięcia
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
ciasto dajemy do formy i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
gdy podwoi objętość pieczemy w 190 st godzinę
upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz