poniedziałek, 4 kwietnia 2016
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
odrobina soli
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
nadzienie
2 cytryny
4 łyżki cukru pudru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
Wykonanie:
do mąki ścieramy zimne masło [na tarce o dużych oczkach]
dodajemy cukier i zimną wodę zarabiamy ciasto
dajemy do lodówki na 1 godzinę
wykładamy formę ciastem zapiekamy w 190 st na złoty kolor
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę mieszamy ze śmietaną
dodajemy sok z cytryn i otartą skórkę[ 1 cytryny]
na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną
pieczemy w 190 st około 25 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz