Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 kostka masła [lub margaryny]
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowego
odrobina soli
1/3 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
Mak
1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
olejek migdałowy
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
garść orzechów rodzynek
Wykonanie:
w letnim mleku cukrze mieszamy drożdże
do mąki dajemy jajka utarte z cukrem
odrobinę soli cukier waniliowy
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
dokładnie wyrabiamy ciasto
dajemy do lodówki na 2 godziny
ciasto dzielimy na 4 części
z każdej części wałkujemy koło dzielimy na 8 sztuk
dajemy na brzeg ciasta masę makową zwijamy
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 20 minut
do maku dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek bakalie
gdy masa jest rzadka dodajemy bułki tartej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz