Pączki ze śmietaną
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1/2 szklanka cukru
10 dkg margaryny lub masła
6 dkg drożdży
3/4 szklanka mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy
rozczyn drożdżowy mleko żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki dajemy do wyrośnięcia
pączki smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny zimne kroimy na pół
śmietaną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
dajemy śmietanę do worka cukierniczego pączki przekładamy bitą śmietaną
górę posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz