Pączki z ziemniakami faszerowane kremem
Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg ziemniaków ugotowanych
4 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg margaryny [lub masła]
10 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu [lub octu]
1 cukier waniliowy
odrobina soli
słoik kremu czekoladowego
olej
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru 1/2 szklanki letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy mielone ziemniaki rozczyn drożdżowy
utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym mleko
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy \
na koniec dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy
krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy
do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
zimne pączki nadziewamy kremem polewamy lukrem
posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz