Pączki z masą ajerkoniakową
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1/2 szklanka cukru
10 dkg margaryny
6 dkg drożdży
3/4 szklanka mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Krem
1/2 litra mleka
2 budynie
1/2 kostki masła
3 łyżki cukier
1 szklanka ajerkoniakU
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy
rozczyn drożdżowy mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec
dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
pączki dajemy do wyrośnięcia
smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny
gotujemy budynie w mniejszej ilości mleka
zimny budyń ucieramy z masłem i ajerkoniakiem
przekładamy pączki masą ajerkoniakową
posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz