Jabłecznik z bezą
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek do pieczenia
wrabiamy ciasto schładzamy w lodówce 30 minut
Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon smażymy 5 minut
ciasto kruche dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimne jabłka pieczemy
około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Beza
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy
mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy
ubitą pianę wykładamy na podpieczony jabłecznik
zapiekamy 15 minut na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz