poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Makowiec składany

Makowiec składanyMakowiec składany

Składniki:
25 dkg mąki
3 dkg drożdży
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 kostka masła
Mak
20 dkg maku
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanka mleka
2 jajka
bakalie
1 łyżka masła
1 łyżki mąki

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem[ można zetrzeć na tarce o dużych oczkach]
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na godzinę
Mak
mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do maku dodajemy jajka utarte z cukrem
masło bakalie mąkę masę makową mieszamy
ciasto dzielimy na 3 części 1 część wałkujemy
dajemy na blachę keksową wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak na mak ciasto mak ciasto
pieczemy w 190 st około 1 godziny polewamy lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz