Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym
Składniki:
2 szklanki mąki
1 kostka masła [lub 3/4 margaryny]
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy
Krem
1 kostka masła
1 szklanka mileonych orzechów
1/2 szklanki śmietanki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 czekolady
2 łyżki rumu
Wykonanie:
mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia kakao i budyniem
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
dodajemy mąkę dolewamy mleko masę mieszamy
ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 190 st około 50 minut
Krem
śmietankę zagotowujemy z mielonymi orzechami
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce papki orzechowej
dolewamy rum ucieramy na puszysty krem dzielimy na 2 części
do jednej dodajemy kakao masę dokładnie mieszamy
zimne ciasto kroimy na pół smarujemy orzechowym kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem z kakao posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz