sobota, 2 kwietnia 2016

Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Makowiec na cieście krucho drożdżowym Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny [lub masła]
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mleka
Mak:
40 dkg maku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
bakalie
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy

Wykonanie:
mieszamy drożdże z 2 łyżkami mleka1łyżką cukru i mąki
robimy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy starte masło na tarce o dużych oczkach
jajka utarte z cukrem rozczyn z drożdży
ciasto dokładnie wyrabiamy dzielimy na dwie części
Mak:
mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
do zimnego maku dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie
olejek migdałowy mąkę ziemniaczaną masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy[ 1/2 zostawiamy]
1 część ciasta dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 180 st około 1 godziny
upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz