Makowiec na cieście krucho drożdżowym
Składniki:
25 dkg mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kostka masła
Mak
30 dkg maku mielonego
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3 jajka
bakalie ulubione
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem[ można zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach]
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka wyrabiamy ciasto
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Mak
mielony mak zalewamy wrzącą wodą
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do zimnego maku dodajemy jajka utarte z cukrem
stopione masło bakalie mąkę masę makową mieszamy
ciasto dzielimy na 2 części większą część wałkujemy
dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak na mak kawałeczki ciasta
pieczemy w 190 st około 1 godziny
posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz