poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kruszec - Pleśniak

Kruszec - PlesniakKruszec - Pleśniak


Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła [lub margaryna]
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 kg śliwek
10 dkg kokosu

Wykonanie:
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem
dodajemy żółtka zagniatamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części
1 części dajemy łyżkę kakao
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto w blaszce dajemy wypestkowane śliwki
na śliwki ścieramy ciasto kakaowe
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kokos mąkę ziemniaczaną pianę mieszamy
pianę wykładamy na ciemne ciasto
na górę ścieramy ciasto z zamrażalnika
pieczemy w 180 st około godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz