Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik powidła śliwkowe
Posypka
1/2 kostki masło
1/2 szklanki cukier puder
20 dkg mąki
cynamon
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem
dodajemy jajko żółtka śmietanę proszek do pieczenia
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki
na 30 minut po tym czasie ciasto wałkujemy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy powidłami na powidła układamy posypkę
pieczemy około 50 minut w 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz