Kruche ciasto z kokosem i dżemem
Składniki:
40 dkg mąki
3 żółtka
10 dkg cukru
1 kostka masła [lub margaryny]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Kokos
20 dkg kokosu
3 białka
1/2 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
mieszamy z żółtkami cukrem masłem szczyptą soli
wyrabiamy ciasto zawijamy w filię
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Kokos
masło topimy dodajemy kokos mieszamy
białka ubijamy z cukrem łączyć z zimnym kokosem
ciasto kruche wałkujemy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy masę kokosową
wykładamy dżem z czarnej porzeczki
pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz