poniedziałek, 4 kwietnia 2016
Drożdżówki z ciasta półfrancuskiego z morelami
Drożdżówki z ciasta półfrancuskiego z morelami
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdże
1 cukier waniliowy
5 dkg cukru
1/2 kg morele
cukier puder
Wykonanie:
drożdże łyżkę cukru mleka razem mieszamy rozczyn
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier waniliowy 1/3 stopionego masła
wyrabiamy ciasto wałkujemy i smarujemy pozostałym masłem ciasto
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę ciasto wałkujemy kroimy na kwadraty
dajemy połówki moreli boki ciasta zwijamy do środka
pieczemy w 200 st około 25 minut posypujemy cukrem pudrem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz