poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Drożdżówki z ciasta półfrancuskiego z morelami

Drożdżówki z ciasta półfrancuskiego z morelami
Drożdżówki z ciasta półfrancuskiego z morelami

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdże
1 cukier waniliowy
5 dkg cukru
1/2 kg morele
cukier puder

Wykonanie:
drożdże łyżkę cukru mleka razem mieszamy rozczyn
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier waniliowy 1/3 stopionego masła
wyrabiamy ciasto wałkujemy i smarujemy pozostałym masłem ciasto
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę ciasto wałkujemy kroimy na kwadraty
dajemy połówki moreli boki ciasta zwijamy do środka
pieczemy w 200 st około 25 minut posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz