Ciasto z pianką jagodową
Składniki
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
30 dkg jagód
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Pianka
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody płuczemy dajemy na sitko osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem
dolewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę
łączymy śmietanę z jagodami masę mieszamy
wykładamy na ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz