Ciasto z makiem i kokosem "Pijak"
Składniki:
8 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka kokosu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie biszkoptów
1 czekolada
Masa
1 masła
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 czekolada
1/2 szklanki alkoholu
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak i kokos proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Masa
budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
na ciasto makowe dajemy krem na krem biszkopty nasączone alkoholem
ciasto z biszkoptami polewamy rozpuszczoną czekoladą
[czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami śmietanki podgrzewamy]
na środek biszkoptu dajemy rodzynkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz