środa, 6 kwietnia 2016

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami

Składniki:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1/2 litra śmietany 30%
30 dkg jagód
4 łyżki żelatyny
Poncz:
4 łyżki wody
1/2 kieliszka wódki
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut
jagody płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sitko
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy rozpuszczoną żelatynę
[1/2 szklanki wrzącej wody zalewamy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
łączymy śmietanę z jagodami
biszkopt nasączamy ponczem wykładamy masę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz