sobota, 9 kwietnia 2016
Ciasto z ajerkoniakiem
Ciasto z ajerkoniakiem
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Krem
2 budynie
1/2 litra mleka
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka ajerkoniaku
1 kostka masła
1 czekolada deserowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
2 budynie gotujemy w 1/2 litra mleka
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dolewamy ajerkoniak ucieramy dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
na ciasto dajemy krem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz