Ciasto ucierane z jabłkami i makiem
Składniki:
7 żółtek
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 szklanki mąki
1 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
7 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
Wykonanie:
[1 ciasto ]masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy żółtka mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
dolewamy śmietanę ciasto mieszamy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy obrane starte jabłka na jabłka pianę
[2 ciasto ]białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
oraz stopione masło ciasto mieszamy wykładamy na jabłka
ciasto pieczemy w 180 st 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz