Ciasto ptasie mleczko
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
4 łyżki sezamu
1 litr śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut
Masa
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance wody studzimy kroimy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy cienkim strumieniem żelatynę
delikatnie mieszamy z kawałkami galaretki agrestowej
wierzch ciasta posypujemy prażonym sezamem
[sezam dajemy na suchą patelnię prażymy na złoty kolor]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz