piątek, 8 kwietnia 2016
Ciasto Fale Dunaju
Ciasto Fale Dunaju
Składniki:
40 dkg mąki
20 dkg masła
20 dkg cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżki rumu
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg wiśni
Masa
1/2 litra mleka
20 dkg masła
1 cukier waniliowy
10 dkg cukru
1 czekolada
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do jednej części dajemy kakao rum ciasto mieszamy
ciasto jasne dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
rozprowadzamy ciasto kakaowe na wierzch dajemy wiśnie
pieczemy w 180 st 40 minut
Masa
gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce zimnego budyniu
upieczone ciasto smarujemy masą polewamy roztopioną czekoladą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz