Ciasto miodowe z jabłkami
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
Jabłka
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
Masa
1 litr mleka
2 budynie
1,5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem cukrem miodem jajkami sodą
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
pieczemy 2 placki w 180 st na złoty kolor
Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy
cukier suche galaretki mieszamy zagotowujemy studzimy
Budyń
gotujemy budyń do gorącego dajemy masło cukier mieszamy
na placek dajemy zimne jabłka z galaretką na jabłka wykładamy masę
przykrywamy ciastem posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz