środa, 6 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkamiCiasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1 opakowanie cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 kg truskawek
posypka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
z 2 łyżek mąki cukru  mleka drożdży=robimy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka z cukrem
wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą kulę na koniec dodajemy stopione masło
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia układamy na cieście
umyte i osuszone truskawki posypujemy posypką
[składniki posypki łączymy] ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz