sobota, 2 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe z marmoladą "Odrywane"

Ciasto drożdżowe z marmoladą "Odrywane"
Ciasto drożdżowe z marmoladą "Odrywane"

Składniki:
1/2 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
marmolada

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże po łyżce mąki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn z drożdży
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy olej
ciasto wyrabiamy zostawiamy aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
po tym czasie ciasto wałkujemy na kształt prostokąta
smarujemy marmoladą ciasto zwijamy w wałek
kroimy na 5 cm kawałki dajemy na blachę w kształcie serca
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz