Ciasto drożdżowe z jeżynami
Składniki:
40 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
40 dkg jeżyn
posypka:
10 dkg masła
20 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
3 dkg płatków migdałowych
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże po łyżce mąki cukru mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn z drożdży
całość dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy olej
wyrabiamy ciasto musi być lśniące
zostawiamy aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
ciasto dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
[jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy]
na ciasto układamy jeżyny posypujemy posypką z płatkami migdałowymi
pieczemy w 180 st około 40 minut
posypka
składniki posypki łączymy posypujemy jeżyny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz