Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
10 dkg masła
2 opakowania cukier waniliowy
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 kg jabłek
cynamon
Posypka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
z 2 łyżek mąki cukru mleka drożdży=mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży mleko utarte jajka z cukrem
wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą kulę na koniec dodajemy stopione masło
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia
na ciasto dajemy pokrojone w cząstki jabłka posypujemy posypką
[składniki posypki łączymy
pieczemy w 180 st około 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz