czwartek, 7 kwietnia 2016

Babka drożdżowa z sokiem pomarańczowym

Babka drożdżowa z sokiem pomarańczowymBabka drożdżowa z sokiem pomarańczowym

Składniki:
1/2 kg mąki
1/3 szklanki mleka
15 dkg cukru
5 dkg drożdży
5 jajek
15 dkg masła
5 dkg rodzynek
 kandyzowana skórka z pomarańcza
sok z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:
do letniego mleka dodajemy łyżkę cukru mąki i drożdże
mieszamy rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut
masło ucieramy z cukrem i jajkami
dodajemy do mąki rozczyn z drożdży masło utarte z jajkami sok z pomarańcza
wyrabiamy ciasto dodajemy rodzynki i skórkę z pomarańcza
ciasto dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość
babkę dajemy do formy wysmarowanej masłem oprószoną mąką
pieczemy 50 minut w 190 st polewamy lukrem
1 łyżka soku z pomarańcza 5 dkg cukru pudru mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz