sobota, 2 kwietnia 2016
Babka drożdżowa z olejem
Babka drożdżowa z olejem
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
4 żółtka
5 dkg drożdży
5 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy odrobina soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
z drożdży 1 łyżki cukru mąki mleka mieszamy rozczyn
zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do przesianej mąki dodajemy letnie mleko utarte żółtka rozczyn z drożdży
bardzo dokładnie mieszamy dolewamy olej oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką wykładamy ciasto
pieczemy w 180 st 1godzinę babkę posypujemy cukrem pudrem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz