Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
4 łyżki masy kajmakowej
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dodajemy rozpuszczona żelatynę
delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną
biszkopt odwijamy z papieru
wykładamy formę keksową folią spożywczą
biszkopt smarujemy masą kajmakową odcinamy 1/3 ciasta
dajemy biszkopt do formy wykładamy bitą śmietanę brzoskwinie
przykrywamy odciętą częścią ciasta dajemy do lodówki na 4 godziny
po tym czasie ciasto odwracamy polewamy masą kajmakową
posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz