piątek, 8 kwietnia 2016

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowyMazurek cytrynowy

Składniki:
30 dkg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
5 jajek
1 cytryna
5 dkg migdałów mielonych
5 dkg migdałów krojonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 dżem morelowy
5 łyżek kremu orzechowego
kilka migdałów
posypka

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
do masy jajecznej dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
sok z cytryny mielone migdały
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto posypujemy krojonymi migdałami
pieczemy w 180 st na złoty kolor
zimne ciasto kroimy na pół przekładamy dżemem
dekorujemy kremem orzechowym i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz